Αλμπέρτο Αρδίττι

From Αρχειοπαίδεια
Παραπέμψτε στην παρούσα σελίδα: Ιάσων Κουτούφαρης-Μαλανδρίνος, «Αλμπέρτο Αρδίττι», Archiopedia / Αρχειοπαίδεια (Ιούνιος 2022), σελ. 34 (αναθεώρηση υπ’ αριθμ. -), ISSN 2732-6012. DOI: Δεν έχει αποδοθεί ακόμη.

Σημειώνεται ότι μέχρι την απόδοση του DOI το κείμενο υπόκειται σε διαρκείς βελτιώσεις. Ελέγχοντας τον αριθμό της αναθεώρησης μπορείτε να εξακριβώσετε εάν διαβάζετε διαφορετικές εκδοχές της παρούσας σελίδας.

Ο Αλμπέρτο Αρδίττι (άλλως Αλβέρτος Αρδίττης) (1891-1943[;]) ήταν δημοσιογράφος και πολιτικός.[1]

Βιογραφία

Ο Αρδίττι γεννήθηκε το 1891 στην Θεσσαλονίκη. Ανήκε στην ισραηλιτική κοινότητα της πόλης.

Υπήρξε εκ των ηγετικών στελεχών της Φεντερασιόν και διετέλεσε διευθυντής των εφημερίδων Σολιδαριδάδ Οβραδέρα και Αβάντι.

Το 1914 κατηγορήθηκε για εξύβριση του βασιλέως και φυλακίστηκε μέχρι το 1915, οπότε και αποχώρησε για μικρό χρονικό διάστημα από την Φεντερασιόν, διαμαρτυρόμενος για την εκλογική της συνεργασία με τους Αντιβενιζελικούς.

Το 1918 έλαβε μέρος στην ίδρυση του ΣΕΚΕ, από το οποίο αποχώρησε το 1923, διαφωνώντας με την μπολσεβικική του στροφή.

Το 1924 συμμετείχε στην συγκρότηση της Συγκεντρωτικής Ομάδας του ΣΕΚΕ.

Αργότερα ενεπλάκη στις συζητήσεις σχετικά με την ίδρυση ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, αλλά τελικά αποσύρθηκε από την πολιτική.

Κατά την διάρκεια της Κατοχής συνελήφθη και εστάλη σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης: εκεί χάνονται και τα ίχνη του μετά το 1943.

Υποσημειώσεις

  1. Γιώργος Ν. Αλεξάτος, Ιστορικό λεξικό του ελληνικού εργατικού κινήματος, β' έκδοση, Γειτονιές του Κόσμου, Αθήνα, 2008, σελ. 60.