Ξυλόφρακτη γέφυρα

Αναθεώρηση ως προς 17:39, 18 Μαρτίου 2023 από τον Publisher (Archiopedia) (συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με '{{CITE|1=Ιάσων Κουτούφαρης-Μαλανδρίνος|2=Μάρτιος 2023|3=Δεν έχει αποδοθεί ακόμη}} '''Ξυλόφρακτη''' ονομάζεται η Γέφυρα που αποτελείται μόνο από ξύλο, χωρίς την προσθήκη άλλων (ιδίως μεταλλικών) δομικών στοιχείων. ==Pons Sublicius== Η αρχετυπική ξυλόφρακτη γέφυρα...')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Παραπέμψτε στην παρούσα σελίδα: Ιάσων Κουτούφαρης-Μαλανδρίνος, «Ξυλόφρακτη γέφυρα», Archiopedia / Αρχειοπαίδεια (Μάρτιος 2023), σελ. 212 (αναθεώρηση υπ’ αριθμ. -), ISSN 2732-6012. DOI: Δεν έχει αποδοθεί ακόμη.

Σημειώνεται ότι μέχρι την απόδοση του DOI το κείμενο υπόκειται σε διαρκείς βελτιώσεις. Ελέγχοντας τον αριθμό της αναθεώρησης μπορείτε να εξακριβώσετε εάν διαβάζετε διαφορετικές εκδοχές της παρούσας σελίδας.

Ξυλόφρακτη ονομάζεται η Γέφυρα που αποτελείται μόνο από ξύλο, χωρίς την προσθήκη άλλων (ιδίως μεταλλικών) δομικών στοιχείων.

Pons Sublicius

Η αρχετυπική ξυλόφρακτη γέφυρα είναι ο Pons Sublicius της Ρώμης: φαίνεται πως ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς έπλασε την λέξη ακριβώς με σκοπό να περιγράψει την εν λόγω γέφυρα. Σύμφωνα με την περιγραφή του Διονυσίου, μία τέτοια γέφυρα ήταν «ἄνευ σιδήρου δεδεμένη ταῖς σανίσιν αὐταῖς»,[1] «ἄνευ χαλκοῦ καὶ σιδήρου δεδέσθαι θέμις ὑπ᾽ αὐτῶν διακρατουμένην τῶν ξυλίνων»,[2] και μπορούσε να λυθεί «ἐν τοῖς πολέμοις».[3]

Ψευδοξυλόφρακτες ή ξυλοφρακτοφανείς γέφυρες

Γέφυρα των Μαθηματικών

Είναι κοινή η παρανόηση ότι η Γέφυρα των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ κατασκευάστηκε αρχικά ως ξυλόφρακτη.[4]

  1. Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, Ῥωμαϊκὴ Ἀρχαιολογία, 5.24.1.
  2. Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, Ῥωμαϊκὴ Ἀρχαιολογία, 3.45.1.
  3. Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, Ῥωμαϊκὴ Ἀρχαιολογία, 9.68.2.
  4. Mathematical Bridge (ενημερωτικό κείμενο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ).